Sadrokartónové variácie

12.05.2013 12:41

Príchodom do stavebníctva spôsobil sadrokartón malú revolúciu a v plnom rozsahu nahradil nielen umakart, ale často aj murované priečky. Dokáže ušetriť energie, spraviť dom moderným, útulným aj imidžovým. Pritom ostáva stále suchým stavbárskym riešením, ktorého využitie neznamená, že pol roka si musíte vyhradiť na prerábku. Variácie sadrokartónu sú stále rozšírenejšie a to v domoch aj v panelových bytoch.

Znižovanie
Vysoké stropy sú energetickým prekliatím. Vyhrievať vysoké izby znamená mať peňaženku v neustálom prievane. Preto prišli sadrokartónové riešenia, v rámci ktorých predstavuje zníženie stropu nielen efektivitu, ale keďže ide o pružný, relatívne tenký a pevný materiál, získavate možnosť vsadiť do stropu osvetlenie, alebo vytvoriť podhľady, ktoré vyrážajú dych. Farebná škála s osvetlením a dizajnovými výrezmi, či schodíkmi, sú pre mnohých lákavou možnosťou zatraktívnenia stropu a tak k nej aj s nadšením pristupujú. 

Nechajte sa rozmaznať
Sadrokartón je ideálnym riešením pre všetkých, ktorí majú plné zuby tradičných riešení a uchvátili ich predsadené steny. Tie sa vytvárajú zásadne použitím sardokartónu. Záleží od veľkosti izby, koľko si „ukrojíte" výmenou za netradičný vzhľad. Získate intímne osvetlenie, poličku aj priestor na vyloženie svojich obľúbených suvenírov v jednom. Ak predsa nemáte chuť zmenšovať, sadrokartón je vhodný aj na rýchle povrchové úpravy pri nerovných, alebo inak znehodnotených stenách. Aj v tomto prípade sa oplatí spraviť aspoň niekoľko efektných výrezov a farebných odlíšení. 



Sadrokartónové variácie
 

Priečky aj šatníky
Výhodou sadrokartónu je nižšia cena oproti bežným stavebným materiálom, dlhá životnosť a možnosť tvarovania. Ide o suchú cestu a odborníci tvrdia, že predstavuje v podstate stavbárske puzzle, takže ani práca nie je príliš náročná. Dnes sa sadrokartón ujal ako výstelka podkroví pre jeho termo - izolačné vlastnosti, ale stáva sa aj plnohodnotnou priečkou, ktorá dokáže spraviť z jednej miestnosti aj dve izby. Zároveň je sadrokartón alternatívou aj k posuvným dverám, či vstavaným skriniam. 

Nič nie je nemožné
Hlavné heslo sadrokartónu. Jeho ohybnosť, vysoká odolnosť a pevnosť zaručujú špecifickú kombináciu, ktorá vie spraviť aj z obyčajnej steny doslova umelecké dielo. Skúste pred tým, ako si dáte spraviť v celom byte stierky, pouvažovať aj nad možnosťou vymaniť sa z bytovej rutiny. Keď v roku 1894 požiadal Američan Augustine Sackett o patentovanie sadrokartónu, určite netušil, že zmení nudnú vizáž stien po celej planéte.