Čo je sadrokartón?

05.02.2012 18:06

Sadrokartónová priečka vyrieši problém s nedostatkom miesta.

Rozhodli ste sa predeliť priestor v interiéri a chcete to mať ľahko a rýchlo? Je tu riešenie. Sadrokartónové (sadrovlaknité) dosky, vyrobené zo sadry a vysokopevnostného kartónu, umožní premenu priestoru tzv.suchou cestou.

Variant sadrokartónových dosiek je vážne veľa a umožňuje každému vybrať si podľa účelu, ale aj podľa vlastného vrecka. Dôležité je vedieť, že sadrokartóny neslúžia ako nosná konštrukcia, ale je vhodný hlavne pre vnútornú potrebu. Sadrokartóny, ako sme už napísali, sú lacné, tvarovo ustálené a odolné. Jednoducho sa do nich inštalujú najrôznejšie typy osvetlenie, vytvárajúce v miestostiach príjemnú atmosféru.

Sadrokartónové dosky (SDK), sú určené pre montáž priečok, stropných pohľadov, suchých omietok, predsadenýcch stien na ocelové profily, popr. drevené laty. Stavebné systémy založené na sadrokartónových doskách, sú určené pre široké spektrum využitia v interiéroch, a to ako v novej výstavbe, tak aj pri rekonštrukciach a opravách bytov, rodinných domov, hotelov, úradov, škôl, nemocníc a historických budovách, atď.

Sadrokartónové dosky sú ľahko opracovateľné. Stačia k tomu len štandardné nástroje. Montáž je bezproblémová. Kvalitné a overené systémy pre tmelenie zaručujú hladké povrchy stien a stropov.

Sadrokartóny sa dajú použiť aj v kúpelke alebo kuchyni, čo nám dáva lepšie možnosti úpravy nášho bytu. V kúpelke a kuchyni sa ale používa iný typ sadrokartónových dosiek ako v ostatných miestnostiach, to kvôli vyššej vlhkosti - samozrejme je opäť na výber z viacerých druhov dosiek. Pri rekonštrukciach starých bytov možno sadrokartóny využiť napr. k rozdeleniu veľkých priestorov, alebo naopak vytvoriť z neho výklenky, priečky, predely k zakrytiu škaredých kútov alebo rôzne police apod. Dôsledkom toho potom vznikne jedinečné riešenie Vášho interiéru.

 

-k-